Sjemenke Bundeve

Sjemenke bundeve procjenjuju se kao izvor cinka i preporučuje se njihova potrošnja kao dobar način za dobivanje ovog hranjiva. Ove sjemenke su nutricionističke snage umotane u vrlo mali paket, zbog njihovog sadržaja magnezija, proteina, mangana, bakra, fitosterola, antioksidansa koji uklanjaju slobodne radikale i cinka. Sjemenke bundeve nude mnoge potencijalne prednosti i imaju mnoge zdravstvene prednosti.
Duboko zelena i ukusna, sjemenke bundeve su bogata hranjiva hrana koja nudi mnoge prednosti za bolje zdravlje.

Poboljšavaju zdravlje srca


Organski spoj u sjemenkama bundeve, fitosteroli, može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Razine bakra mogu povećati broj crvenih krvnih stanica u tijelu i poboljšati protok krvi kroz žile. Magnezij također pomaže u kontroli visokog krvnog tlaka i sprječava napade na srce i zastoj srca. Dodajte sjemenke bundeve u hranu da biste smanjili rizik od bolesti srca.

Pojačava imunološki sustav

Sjemenke bundeve su izvrstan izvor minerala kao što su magnezij i cink i Omega 3 masne kiseline. Cink ima važnu ulogu u poticanju vašeg imunološkog sustava. Sjemenke bundeve sadrže i mnoge antioksidante koji su neophodni za zdravo tijelo. Kako biste održali snažan imunološki sustav, započnite dan s sjemenkama bundeve. Pomoći će vam povećati razinu energije i poboljšati metabolizam.

Pomaže u zdravlju prostate

Pokazalo se da ulje bundeve pomaže u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate (BPH), stanja u kojem prostata raste i teško je i bolno mokriti.

Studije koje su ovdje provedene u SAD-u povezale su mnoge različite vrste hranjivih tvari koje su prisutne u sjemenkama bundeve s blagotvornim učinkom koje imaju na ovo stanje, međutim, većina studija je provedena s uljem od bundeve i ekstraktima bundeve.

Anti upalna svojstva

Sjemenke bundeve djeluju protuupalno na tijelo. To je posebno korisno za zdravlje zglobova i može pomoći u sprečavanju i liječenju artritisa bez nuspojava umjetnih lijekova.

Ako ste zainteresirani za druge prirodne načine za potporu zdravim kostima i zglobovima, provjerite moj post o esencijalnim uljima za potporu zdravih kostiju i zglobova.

Dobar izvor vitamina K

Sjemenke bundeve su izvrstan izvor vitamina K.

Glavna uloga vitamina K je sprečavanje pretjeranog krvarenja i pomoć ugrušku krvi. Niska razina vitamina K nije vrlo česta u odraslih, ali neki pate od nje. Konzumiranje prehrane bogate vitaminom K može spriječiti nekontrolirano krvarenje u slučaju ozljede.

Liječenje kamena u bubregu

Bubrežni kamenčići su formirani mineralima poput kalcija koji se kristalizira unutar bubrega, što dovodi do kamenja koje je vrlo bolno proći. Nedavna istraživanja pokazuju da sjemenke bundeve u prehrani mogu smanjiti rizik od stvaranja kristala kalcijevog oksalata unutar bubrega.

Visoke razine fosfora i magnezija koje se nalaze u sjemenkama bundeve i njegov učinak uravnoteženja na kalcij koji cirkulira u vašem tijelu vjerojatno će biti odgovoran za zdravstvene beneficije sjemenki bundeve kao tretman bubrega.

10 grama sirovih sjemenki bundeva dnevno je preporučeno za prevenciju bubrežnih kamenaca i morate ih redovito jesti za najbolje rezultate. Kao dodatnu korist oni su sjajan način da dobijete mnoge važne minerale kao što su magnezij, fosfor i cink.

Artritis i sjemenke bundeve

Prema procjeni gotovo 70 milijuna Amerikanaca koji pate od artritisa do 2030. godine. Trenutno, mnogi ljudi koji žive s oslabljenom bolešću dobivaju protuupalni lijek indometacin. Međutim, istraživanja su pokazala da ulje bundeve može imati sličan učinak kao indometacin.

Protuupalni učinci ulja bundeve na simptome artritisa također su postignuti bez povećanja lipidnih peroksida (poznata nuspojava indometacina koja dugoročno povećava artritične probleme).

Sjemenke bundeve za probleme mjehura

Inkontinencija mokraće ili prekomjerno aktivan mokraćni mjehur koji uzrokuju čestu potrebu za mokrenjem, osobito noću, pogađa mnoge starije osobe u Americi. Pokazalo se da spojevi u sjemenkama bundeve pomažu u jačanju dna mjehura i zdjelice i mogu pomoći u prevenciji ili čak liječenju problema s mjehurom.

Prednosti sjemenki bundeve Nedavno istraživanje korištenjem nove vrste ekstrakta sjemenki bundeve pokazalo je značajno poboljšanje urinarne inkontinencije i smanjenje učestalosti noćnog uriniranja u žena u postmenopauzi.

Jedna studija koja je koristila ekstrakt pokazala je smanjenje potrebe za noćnim mokrenjem za 68 posto i smanjenje urinarne inkontinencije za 79 posto tijekom razdoblja od 6 tjedana.

Nutritivne vrijednosti sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su umjerene u kalorijama – jedna četvrtina šalice sadrži 160 kalorija. Ali oni su vrlo hranjivi, što znači da ne morate mnogo jesti da biste dobili tonu dobrobiti i ostati siti (puni i zadovoljni) satima.

Ista četvrtina šalice također sadrži 9 grama proteina, 14 grama zdrave masti i 3 grama vlakana. Najbolje od svega, oni su hrana s niskim udjelom ugljikohidrata koja sadrži samo 3 grama ugljikohidrata po četvrtini šalice. A ako smanjite količinu vlakana, to je samo 1 gram neto ugljikohidrata.

Što se tiče vitamina i minerala, sjemenke bundeve sadrže (po) šalice):

  • 74% preporučenog dnevnog prosjeka (RDA) mangana
  • 57% RDA fosfora
  • 48% magnezija RDA i bakra
  • 23% RDA cinka
  • 16% RDA željeza
  • 4% RDA vitamina A i folata

Jedite više sjemenki bundeve

Ako želite početi jesti sjemenke bundeve, zelene sorte bez trupa čine vrlo hranjivu zakusku s bogatim okusom okusa. Za većinu zdravstvenih dobrobiti sjemenki bundeve traži se sirovina, uzgojena u SAD-u i organska, poput ovih visoko ocijenjenih.

Poznavatelji bučinih sjemenki mogu za posebne prilike probati veća Štajerska sjemenke bundeve iz Austrije.

Za ideje o korištenju sjemenki bundeve u kuhanju i kako ih kuhati izravno iz bundeva u sezoni pogledajte u rubrici Recepti

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *