sibirski limun

Sibirski limun

Sibirski limun je najotporniji citrus i podnosi temperature do – 30 C.

Odlično uspjeva u našem podneblju i nije mu potrebna nikakva zaštita, ali preporučujem da se sadnice dok su sasvim mlade zaštite preko zime dok malo ne ojačaju.

Vrlo je otporan i nema prirodnih neprijatelja.

Za razliku od ostalih citrusa, listovi sibirskog su listopadni.

Brzo raste i u drugoj godini cvjeta, a u pun rod ulazi poslije četvrte godine.

Rodi obilno, a plodovi izgledaju poput klasičnog limuna i vrlo su mirisni, kao i cvijet pri cvjetanju.

U punoj rodnosti daje preko 80kg ploda po stablu, plod je ljekovit i sadrži vitamina C u 7 puta većoj koncentraciji od običnog limuna, a ima i vitamin P koji je rijedak u prirodi i 3500 ORAC jedinica (antioksidansa) u 100 grama ploda.

Sijanje i uzgoj

Sibirski limun se može sijati preko cijele godine.

Neophodno je imati svježe sjemenje jer je samo svježe sjemenje u stanju proklijati.

Klijavost svježeg sjemenja je izvanredna i iznad je 95%.

Sjemenke prethodno treba da odstoje u frižideru najmanje mjesec dana. Dok su u fižideru treba da budu suhe odnosno da se vlaga ne uvuče u sjemenke, što se može postići tako da se stave u zip vrećicu ili na neki drugi prikladan način.

Nakon toga ih posijte u mješavinu kvalitetnog supstrata i pijeska u omjeru 1:1 na način da sjemenke samo blago utisnem u supstrat (za oko 1 cm) koji se nakon toga održava samo umjereno blago vlažnim i drži na sobnoj temperaturi, a klijanje uslijedi u sljedećih 20-30 dana.

Postoji i drugi način za sijanje, a to je da se sjemenke posiju u pijesak pomiješan sa malo kvalitetnog komposta i drže na hladnom – hladno klijališe u periodu od oko mjesec dana ili nešto dulje. To može biti negrijana prostorija ili plastenik ili jednostavno napolju u posudi ukoliko temperature nisu preniske. Za to vrijeme ih nije potrebno zalijevati, eventualno se može samo orošavati supstrat na vrhu.

Nakon tog perioda se mogu premjestiti na toplije mjesto i veoma blago zalijevati na način da supstrat bude samo blago vlažan, nikako mokar. Sibirski limun ne voli mnogo vlage u supstratu, posebno ne sjemenke pri klijanju i mlade sadnice.

Oba ova gore opisana načina za uzgoj sibirskog limuna su jednako dobra i daju mi odlične rezultate.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *