rukola

Rukola

Rukola je izuetno kvalitetno i ljekovito povrće, sadrži dosta vitamina C (100-200 mg/100g), mineralnih materija, a naročito željeza, vlakana i drugih korisnih materija.

Sve vrste rukole imaju gorak i aromatičan ukus. Gorčina listova povećava se sa starošću biljke, zato je najbolji ukus listova mladih, dobro i domaće uzgojenih biljaka.

Rukola se najčešće koristi kao salata ili kao dodatak u miješanim salatama za poboljšanje arome i ukusa.

Rukola je kultura skromnih zahtjeva za toplotom i otporna je na mrazeve. Zato može da se sije i proizvodi praktično preko cijele godine i veoma dobro podnosi sušu.

Gajenje rukole je veoma lako i brzo pristiže za berbu, za oko 40 dana od sjetve. To je kultura koja nema problema sa bolestima i štetočinama.

Kako i kada se sije rukola?

Sjetva rukole može da počne rano u proljeće, obično u martu i može sukcesivno, svakih nedelju dana da se sije do oktobra mjeseca, tako da listovi mogu da se beru i u toku zime.

Rukolo ne treba čupati, nego rezati, jer onda ponovo raste i tako se jednom posijana može brati više puta. Preporučujem da je redovno orezujete – šišate, jer u suprotnom kreće sa cvjetanjem.

Samo u slučajevima izuzetno jake zime treba rukolu malo zaštititi.

 

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *