Nar (Šipak)

Zdravstvene prednosti nara su bezbrojne. Nar ima antioksidacijska, antivirusna i anti-tumorska svojstva. Neke hranjive tvari koje se nalaze u nara uključuju: vitamine A, C, E, K, P i skupinu B (B6, B12), minerale kao što su kalij, kalcij, magnezij, mangan, jod, željezo, silicij, fosfor, natrij i druge makro i mikroelementi. Oni također sadrže zdravu količinu kalija, folata i vlakana, što pomaže u procesu probave.

Nar su jedan od najstarijih plodova u našoj povijesti. Podrijetlo voća nara potječe iz Egipta prije tisuća godina gdje se smatralo da je kraljevski plod.

Zdravstvene koristti Nara

Štiti od Raka

Istraživanja pokazuju da šipci imaju svojstva sprječavanja raka. Kalifornijsko sveučilište Riverside otkrilo je da stanice raka prostate slabe u prisutnosti spojeva nara i zaustavljaju napredovanje. Zapravo, konzumiranje voća i šipka može usporiti proizvodnju stanica raka, osobito s rakom prostate. Konzumiranje ekstrakta nara također može biti korisno za rak dojke.

Pomaže kod srčanih oboljenja

Nar pomaže u borbi protiv bolesti srca. To je dobra vijest, jer je bolest srca broj jedan uzrok smrti u Sjedinjenim Državama. Nar sadrži visoke razine antioksidanata, koji mogu pomoći u sprečavanju nakupljanja kolesterola i problema sa srcem. Pokazalo se da pijenje soka od nara pomaže u smanjenju nakupljanja plaka u arterijama, kao iu smanjenju krvnog tlaka.

Nar sprečava artritis i bol u zglobovima

Artritis je kronična bolest uzrokovana teškim upalama zglobova.

Nar imaju antioksidanse koji pomažu smirivanju tijela i smanjenju upale. Provedeno je nekoliko testova na životinjama, koji pokazuju značajno smanjenje artritisa uzrokovanog kolagenom. Također je olakšanje za reumatoidni artritis. Postoje studije koje pokazuju da šipak može pomoći spriječiti stvaranje enzima koji uništavaju hrskavicu koje tijelo proizvodi kada boluje od artritisa.

Nar pomaže u probavi

Mnoge probleme povezane s crijevima u tijelu dobivamo zbog loše probave. Vlakna prisutna u naru pomažu u održavanju zdravih crijeva. Također je primijećeno da smanjuje šanse Crohnove bolesti i razvoja čireva na želucu. Sok od nara treba koristiti na dnevnoj bazi, ali ne na dane kada imate proljev. Za zdrava crijeva, najbolji način je da ga pojedete u cjelini sa sjemenkama.

Nar snižava krvni tlak

Visoki krvni tlak (hipertenzija) jedan je od vodećih pokretača srčanog i moždanog udara.

Redovito uzimanje soka od nara pokazalo je da snižava krvni tlak za samo dva tjedna.
U jednoj studiji, osobe s hipertenzijom imale su značajno smanjenje krvnog tlaka nakon što su dnevno konzumirale 150 ml soka nara tijekom dva tjedna. Ostale studije su otkrile slične učinke, posebno za sistolički krvni tlak, koji je veći broj u očitavanju krvnog tlak. https://vrtlari.com/cesnjak-beli-luk-i-njegove-dobrobiti/

Alzheimerova bolest

Karakteristični element Alzheimerove bolesti je razvoj Ap plakova koji se formiraju u mozgu. Ovi plakovi ometaju kognitivnu funkciju i doprinose mnogim ishodima Alzheimerove bolesti. Nije moguće izravno vizualizirati plakove u živom mozgu, pa istraživači traže znakove prisutnosti plakova.

Protuupalna aktivnost nara

Budući da upala može biti bolna, potencijalno štetna za zdravlje i često traje duže vrijeme, postoji veliko zanimanje za smanjenje upale, osobito prirodnim pristupom.

Postoji sve više dokaza koji ukazuju na to da šipak može biti vrlo značajan kao protuupalno sredstvo.

Jedan od razloga za to je način na koji šipak može inhibirati aktivaciju NF-KB upalnog puta, kao i drugih upalnih putova.
Osim toga, opsežnim pregledom utvrđeno je da šipak može imati protuupalne učinke unutar crijeva, što potencijalno može rezultirati zaštitom od čireva.

Poboljšava memoriju

Polifenol punikalagin koji se nalazi u nara je protuupalni i znanstvenici su otkrili da može sniziti razine amiloidnih plakova koji su glavni uzrok gubitka pamćenja i Alzheimerove bolesti. Amiloidni plak se nakuplja između živčanih stanica mozga i zaustavlja komunikaciju između stanica.

Pomaže u borbi Bakterijske i gljivične infekcije

Nar ima vrlo visoku razinu anti-bakterijskih i antifungalnih sposobnosti zbog prisutnosti punske kiseline, elaginske kiseline, elagitanina, flavonoida, antocijanidina, antocijana, estrogenih flavonola i flavona i drugih brojnih spojeva. Pomogranat stimulira probiotičke bakterije. napraviti smoothie od nara za bilo kakve infekcije vezane uz želudac. https://vrtlari.com/cili-papricice-i-njene-koristi/

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježeg nara iznosi 83 kcal/346 kJ. Od toga sadrži 18,7% ugljikohidrata, 1,7% proteina i 1,2% masti.

Nar ne sadrži značajnije količine minerala, ali su raznovrsni, ima kalcija (10 mg što čini 1,25% RDA), magnezija (12 mg što čini 3,2% RDA), fosfora (36 mg što čini 5% RDA), cinka (0,35 mg što čini 3,5% RDA), bakra (0,16 mg što čini 16% RDA) i mangana (0,12 mg što čini 6% RDA).

Od vitamina nar sadrži vitamin C (10,2 mg što čini 12,5% RDA), tiamin (0,07 mg što čini 6% RDA), riboflavin (0,05 mg što čini 4% RDA), niacin (0,3 mg što čini 2% RDA), pantotensku kiselinu (0,4 mg što čini 6% RDA), vitamin B6 (0,07mg što čini 5% RDA) i vitamin K (16,4 mcg što čini 22% RDA).

Nar na 100g sadrži značajnu količinu vlakana od 4 g koji se nalaze u sjemenkama ploda.

Jesti ili ne jesti koštice?

Neki preferiraju žvakanje cijelih zrna i potom progutaju košticu i meso ploda. Ova se navika može smatrati povoljnom jer koštice sadrže brojne korisne tvari, poglavito neprobavljiva vlakna. U Indiji, koštice se suše i melju u prah koji se dodaje jelima od mesa, za omekšavanje.

Drugi pak isišu sok iz zrna i potom isljunu koštice. Postoji i opcija da se sok iscijedi iz ploda bez mljevenja koštica, naprosto stiskajući cijeli plod, no tako popriličan dio ploda završi kao otpad. Izbor ipak ostaje na vama.

Čuvanje i odabir nara

Rana jesen najbolje je doba za nar, listopad i studeni su mjeseci u kojima dozrijeva, ali obično je dostupan i do rane zime. Plodovi moraju biti teški, okrugli, veličine naranče. Veći plodovi osiguravaju više soka. Nar više ne zrije nakon što se ubere, stoga neće postati slađi tijekom skladištenja.

Cijeli plodovi mogu se čuvati mjesec dana na hladnom i suhom mjestu ili dva mjeseca u hladnjaku. Očišćeno zrnje može se smrznuti u vrećici za zamrzavanje na godinu dana. Svježi sok treba čuvati u hladnjaku i popiti u dva do tri dana.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *