Meksički krastavac Cucamelon

Meksički krastavac ili Kukamelon (Cucamelón, Melothria scabra Cucamelon).

Veoma posebna vrsta sa duguljastim ovalnim plodovima koji izgledaju poput minijaturne lubenice, te polako osvajaju vrtlare i gurmane širom svijeta.

Za razliku od poznatih krastavaca, meksički mini krastavac otporan je na bolesti i hladnoću te stoga idealan za organski uzgoj.

Meksički mini krastavac veoma je plodan i neprestano cvjeta i donosi plodove od maja do kraja oktobra, a bere se svakodnevno.

Uzgoj

U suštini, uzgoj ove biljne vrste je sličan uzgoju krastavaca, uz bitnu razliku – kukamelon je mnogo lakše uzgojiti i mnogo je rodnija biljka. Biljka je u stvari trajnica i ima korijen kao rotkvica koji se izvadi i prezimi na suhom mjestu preko zime.

Sije se direktno na otvoreno nakon prestanka mrazeva..

Možete ga sijati i prije u zatvorenom u čašice pa nakon mrazeva rasaditi.

Treba mu osigurati potporanj za rast, voli rasti u visinu i dobro se prianja uz mrežu. U visinu može narasti do 1,5 metara. Najbolje ga je sijati/saditi u skupinama – po desetak i više biljčica u red, i postaviti 2 stupa i između mrežu po kojoj rastu.

Izvanredno se razgrana i uspjeva svuda, traži osunčanu lokaciju na kojoj će neprestano stvarati sitne ukusne plodove koji se mogu svakodnevno brati, sve do kasne jeseni.

Uspjeva svuda pa tako i u žardinjerama na balkonu gdje im treba omogućiti da slobodno padaju ka dole, pri čemu će se stvoriti pravi dekorativni vodopad zelenila sa sitnim žutim cvjetićima i mnoštvom plodova koji će biti uživanje za vidjeti.

Zbog izdašnog radjanja, biljku je preko ljeta potrebno redovno zalijevati i prihranjivati, pogotovo ukoliko raste u posudama na balkonima. Druga njega nije potrebna.

Da bi pčele mogle dobro oprašiti cvjetove dobro je u blizini posaditi korisno cvijeće (kadifice, neven) koje će privući pčele.

Cvate sitnim žutim cvjetićima a nakon oprašivanja ženskih cvjetova nastaju plodovi.

Ova vrsta nije podložna bolestima.

Ukus i konzumiranje

Ukus je sličan krastavcu i lubenici sa naglaskom na limetu zbog velikog sadržaja vitamina C u plodu.

Poseban delikates jesu ukiseljeni plodovi kukamelona, koji se pripremaju na isti način kao kiseli krastavci.

Inače ih je najbolje konzumirati svježe ili u salatama, jer se tako najviše iskoriste vitamini i minerali iz plodova ove vrste.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *