Čili papričice i Njene koristi

Chili paprike su izuzetno zdrave za vas i nude brojne zdravstvene prednosti. One bi trebali biti uključene u redovitu prehranu. Evo zašto.

Chili paprike su biljke za koje se zna da dodaju vatreni osjećaj vašem jeziku, a možda i kapljicu znoja ili suza. Ali čili papričice su povezane s mnogo više nego samo s ljutim, jer je njihova terapijska upotreba trajaje stoljećima. Potencijalne ljekovite prednosti chili paprike rezultirale su njihovom trajnom uporabom za liječenje različitih bolesti. Opsežna istraživanja identificirala su njihov potencijal da pomažu u smanjenju boli, raka i prevenciji dijabetesa tipa II, kao i pomoć u kardiovaskularnom zdravlju.

Princip Postotak vrijednosti hranjivih tvari RDA
Energija 40 Kcal 2%
Ugljikohidrati 8,81 g 7%
Protein 1,87 g 3%
Ukupna masnoća 0,44 g 2%
Kolesterol 0 mg 0%
Dijetalna vlakna 1,5 g 3%
vitamini
Folati 23 µg 6%
Niacin 1.244 mg 8%
Pantotenska kiselina 0.201 mg 4%
Piridoksin 0.506 mg 39%
Riboflavin 0,086 mg 6,5%
Tiamin 0,72 mg 6%
Vitamin A 952 IU 32%
Vitamin C 143,7 mg 240%
Vitamin E 0,69 mg 4,5%
Vitamin K 14 µg 11,5%
elektroliti
Natrijev 9 mg 0,5%
Kalij 322 mg 7%
minerali
Kalcij 14 mg 1,5%
Bakar 0.129 mg 14%
Željezo 1,03 mg 13%
Magnezij 23 mg 6%
Mangan 0,187 mg 8%
Fosfor 43 mg 6%
Selen 0,5 µg 1%
Cink 0,26 mg 2%
Phyto-hranjive tvari
Karoten-ß 534 µg –
Karoten-α 36 µg –
Cryptoxanthin-ß 40 µg –
Lutein-zeaksantin 709 µg –

Štiti vaše srce

Capsaicin može pomoći u zaštiti srca smanjenjem kolesterola, triglicerida i agregacije trombocita. Također može pomoći tijelu da otopi fibrin, koji je potreban za stvaranje krvnih ugrušaka. Nadalje, kulture širom svijeta koje u svojim obrocima koriste ljute paprike imaju znatno niže stope srčanog i moždanog udara od kultura koje to ne čine.

Štiti od Raka

Istraživanje na Sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu 2006. otkrilo je da kapsaicin ima duboki inhibirajući učinak na rast stanica raka prostate kroz različite mehanizme. Kapsaicin izaziva staničnu smrt u oba tipa primarnih staničnih linija raka prostate. Ovo istraživanje ukazuje na potencijalni terapijski režim za liječenje raka prostate. Daljnja istraživanja provode se i za ispitivanje kapsaicina i njegove povezanosti s smanjenim rizikom od raka dojke, debelog crijeva, želuca i rektuma.

Čili papričice, čak i kada se koriste u malim količinama od strane onih koji ne podnose ljuto, mogu dovesti do dugoročnih zdravstvenih koristi. Kada se dodaju juhama, piletini, govedini, prženim krumpirićima i drugim preparatima, ove začinske paprike mogu dodati oštar okus i pojačati vaše cjelokupno zdravlje. Pokušajte ih integrirati jednom tjedno u malim količinama kako biste polako izgradili toleranciju. S vremenom ćete se više naviknuti na toplinu kada konzumirate ovu začinjenu papriku.

Provedena su opsežna istraživanja i nastavljaju se provoditi kako bi se odredili točni mehanizmi u kojima čili papričice i kapsaicin pružaju terapijske prednosti. Osim ovih značajnih zdravstvenih dobrobiti, dovršena su i dodatna istraživanja i ukazuje na ulogu čili paprike u gubitku težine, smanjenju upale, reljefu zagušenja sinusa i antioksidativnim svojstvima. Uključivanjem malo više začina u obroke, postoje značajne zdravstvene prednosti koje se mogu dobiti. Dakle, u stvarnosti, vrućina, znoj i možda čak i suze vrijede.

Povećava imunitet

Chili ulje je dobro za tijelo jer povećava imunitet i daje vam sposobnost da se borite s klicama i borite se protiv mikroba koji su otporni. Chili ulje je bogato vitaminima i mineralima i daje vam potrebnu količinu minerala koje vaše tijelo treba.

Povećava metabolizam

Chili ulje djelujje jako na metabolizam i pomaže vam zagrijati svoje tijelo. To je najbolje kada se konzumira s ciljem da se smanji nekoliko kilograma iz vašeg tijela. Ako tražite neke prirodne stvari ili hranu koja vam pomaže u smanjenju težine onda je ovo ulje namijenjeno vama.

Izvor antioksidansa

Doista, antioksidans je sve što nam je potrebno da ubijemo slobodne radikale koji uzrokuju loše stvari u tijelu. Pa, lišće čilija sadrži visoki izvor antioksidansa koji je izvor za sprečavanje raka, katarakte, kardiovaskularnih bolesti i još mnogo toga. Doista, mi možemo konzumirati lišće kako bismo dobili dodatni izvor antioksidanata.

Vitamin c

Tipična čili paprika sadrži više vitamina C od naranče, pa ako trebate dodatni C, uzmite čili papričicu! Koliko vitamina C pitate? Jedna jalapeno paprika od 14 grama sadrži 10% dnevnih potreba. Prema podacima o hranidbi, jedan čili paprika od 73 grama sadrži 83%.

Dijabetes II

Pokazalo se da učestali unos čili paprike pomaže u smanjenju rizika od hiperinzulinemije, jer ima previše inzulina u krvi, što je stanje povezano s dijabetesom tipa II. Sveučilište u Tasmaniji u Australiji 2006. objavilo je istraživanje koje sugerira da se količina inzulina koja je potrebna za smanjenje potrošnje šećera u krvi nakon obroka smanjuje ako se čili paprike uključe u obrok. Kada se čili papričice konzistentno uklapaju u obroke tijekom vremena, potrebe za inzulinom se dodatno smanjuju.

Čili Vam Može Pomoći topiti Masti i Gubiti Težinu

Jeste li znali da je kapsaicin termogeni? Termogenici stimuliraju tjelesno sagorijevanje masti povećavajući metabolizam masnog tkiva u tijelu, stvarajući toplinu. Mnogi od nas mogu podnijeti nekoliko kilograma i izgubiti neku neželjenu dodatnu težinu, tako da je pametan i zdrav potez ispustiti masne namirnice i zamijeniti ih nekim začinima čili paprike, uz uključivanje redovite tjelovježbe, naravno.

Na Sveučilištu Daegu, Koreja, biotehnolog Jong Won Yun i njegovi kolege izvijestili su da kapsula smanjuje unos kalorija, skuplja masno tkivo i smanjuje razinu masti u krvi.

Pomaže kod vosokog krvnog pritiska

Čili paprike su prirodno bogate vitaminima A i C, ali i bioflavinoidima. Pomažu jačanju naših krvnih žila, što ih čini elastičnijim i sposobnijim da se prilagode fluktuacijama krvnog tlaka. Chili paprike također mogu učiniti nas znoj, što uzrokuje gubitak tekućine, privremeno smanjuje ukupni volumen krvi.

Izbacite migrene

Poprskajte vrući papar u nos? Svakako, taj bol nije prijatan. Ali on također može zaustaviti vaš migrenski bol. Sprej ima posebnu formulu kapsaicina, kemikalije u dijelu papra koji drži sjeme. On potkopava trigeminalni živac vašeg mozga, gdje počinju neke migrene i jake glavobolje. Sedam od 10 osoba koje su imale klaster, napetost i druge glavobolje imale su potpuno olakšanje neko vrijeme. Svi su govorili da je oštra zujanje vrijedilo toga.

Bogati izvor proteina

Svaka žlica ulja paprike ima barem jedan gram proteina. Kada jedete više proteina, prirodno štitite tijelo od gubitka mase, smanjenog otpora, slabog respiratornog okvira i čak prolaska. Protein dodatno uzrokuje prenošenje kisika u krv. Konstruira mišiće, ligamente i upravlja senzornim sustavom.

Ublaža stres

Kad god jede, zeleni čili ispuštaju endorfine koji podižu sklonost i smanjuju muke. Endorfini se nazivaju “sretnim hormonima” i stoga ih tijelo oslobađa u sretnim slučajevima; pogotovo kad jedete čokoladu.

Umiruje artritis

Capsaicin je super sastojak u mnogim kremama, losionima i flasterima koji donose toplinu i brzo uklanjaju bol. U jednoj je studiji za samo nekoliko tjedana prepolovila nelagodu zbog artritisa i fibromijalgije. Rezultati drugih studija bili su manje uvjerljivi, što znači da kapsaicin najbolje djeluje u kombinaciji s drugim sredstvom za ublažavanje bolova. U svakom slučaju, morate ga često ponovno primijeniti.

Za njegu kože i kose

Slagani vitaminom C i beta-karotenom, zeleni čili su izvanredni za čvrste oči, kožu i siguran okvir. Napravite točku za pohranu zelenih čilija u tamnoj hladnoj teritoriji, jer čiliji gube svoj vitamin C kada su predstavljeni toplinom, svjetlom i zrakom.

Antibakterijska svojstva

Zeleni čili imaju značajnu mjeru antibakterijskih svojstava i imaju sposobnost liječenja kožnih bolesti. U prirodi je grub, ali nas može spriječiti puno stanja ili alergija koje dobivamo isključivo zbog bakterija.

Vitamin K

Zeleni čili su bogati vitaminom K i umanjuju vašu opasnost od osteoporoze. Vitamin K, s druge strane, rijetki je vitamin koji se ne nalazi u svakoj hrani. Ako vam desni krvari, trebate povećati unos vitamina k.
I tako voila! Svim večerama dodajte zelene čilije kako biste poboljšali sezonu, kao i da svima vama pružite dobrobit i terapeutsku prednost.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *