Brokoli Zdravstvene koristi

Popijte šalicu brokule i većinu hranjivih tvari koje vam je potrebno za taj dan. Bićete iznenađeni kad saznate čemu sve koristi.

Što je brokuli?

Zelena biljka iz obitelji kupusa, brokula je superhrana. To je jedno od najzdravijih krstašica, čija se velika cvjetna glava često jede zbog svojih prehrambenih svojstava. Često se konzumira kuhano ili kuhano na pari, ali se također može jesti sirovo.

Zdravsvene koristi

Zdravstvene koristi od brokule sprečavaju mnoge vrste raka, poboljšavaju naš probavni sustav, snižavaju kolesterol, detoksificiraju tijelo i povećavaju unos vitamina i minerala. Brokula također sprječava alergijske reakcije, jača imunološki sustav, štiti kožu, sprječava urođene mane, snižava krvni tlak, eliminira upalu i poboljšava vid i zdravlje oka.

Za prevenciju raka

acionalni institut za rak detaljno je govorio o povezanosti između križonosnog povrća (osobito brokule) i raka. Ovo povrće sadrži glukozinolate, kemikalije koje imaju sumpor. Tijekom kuhanja, žvakanja i probave ti glukozinolati se razgrađuju u biološki aktivne spojeve – jedan od njih je indol-3-karbinol, spoj sa snažnim antikancerogenim svojstvima.

I da, postoje istraživanja da brokule i ostala križna povrća mogu pomoći u sprečavanju različitih oblika raka – osobito raka prostate, pluća, dojke i debelog crijeva.

Još jedan sastojak brokule u vrećama s vrećicom za prevenciju raka je sulforapan ili prirodni organski sumpor. Sulforaphane podupire normalnu funkciju i podjelu stanica i čak potiče apoptozu (programiranu staničnu smrt) u stanicama raka. Istraživanja pokazuju da samo 3 obroka brokule tjedno mogu smanjiti rizik od raka za 60 posto.

Brokula također sadrži pristojne količine vlakana koja poboljšavaju imunitet i bore se protiv upalnih bolesti poput raka

Pomaže u trudnoći

Zdravstvene prednosti brokule pune su hranjivih tvari neophodnih za trudnice, kao što su proteini, kalcij, vitamini, antioksidansi, detoksikanti, željezo, fosfor i drugi, idealna je komponenta bilo koje prehrane za njih. Budući da je bogat vlaknima, to će također eliminirati zatvor, što je vrlo često tijekom trudnoće.

Tretira anemiju

Anemija je uzrokovana nedostatkom željeza i određenih proteina. Brokula zdravstvene koristi je bogata u oba od tih i stoga čini izvrstan lijek protiv anemije. Jedite ih i osjetite krv snažno kroz vaše tijelo.

Detoksificira vaše tijelo

Često se naziva dinamički trio, glukorapanin, glukonasturtiin i glukobrasicin u brokuli neutraliziraju i uklanjaju neželjene kemikalije iz vašeg tijela.

Sulforafan u mladica brokule štiti aerobne stanice od oštećenja induciranjem mreže detoksikacijskih enzima. Osim toga, on također potiskuje upalne odgovore. U drugoj studiji, utvrđeno je da pojedinci koji su konzumirali čaj od brokula imaju višu razinu detoksikacije. Ovi pojedinci uočili su smanjenje razine benzena i akroleina u krvi nakon eksperimenta u trajanju od 8 tjedana. Benzen i akrolein su produkti kemijskog izgaranja koji se obično nalaze u visoko zagađenim područjima. Jednostavno rečeno, brokula pomaže eliminirati onečišćujuće tvari koje nesvjesno udišemo svakodnevno.

Poboljšava zdravlje probavnog sustava

Brokula smanjuje upalu debelog crijeva i sprječava rak debelog crijeva. Povrće se razgrađuje u želucu u određene spojeve, od kojih je jedan indolokarbazol (ili ICZ). Ovaj ICZ aktivira drugi spoj koji se zove arilni ugljikovodični receptor (ili AHR), koji održava funkciju barijere crijeva i tretira srodna pitanja kao što je curenje crijeva. Propusna crijeva nastaju kada je crijevna barijera kompromitirana i otvara se za napad toksina i mikroba, što dovodi do slabije apsorpcije hranjivih tvari.

Brokula također sadrži i druge osobite sastojke koji se mogu koristiti u crijevnim bakterijama i poboljšavaju cjelokupno zdravlje crijeva.

Regulira krvni tlak

Važan mineral, krom, koji se obilato nalazi u brokuli, pomaže u pravilnom funkcioniranju inzulina i regulira razinu šećera u krvi, čime se regulira i krvni tlak. Dakle, dodajte malo brokule svojoj dijeti za neku pravu zaštitu srca!

Pomaže u radu jetre

Nađeno je da brokula sprječava rak jetre, pa čak i pomaže u njenom liječenju (10).

Klice brokule mogu povećati razinu enzima za detoksikaciju i zaštititi jetru od oštećenja. Povrće također može spriječiti zatajenje jetre. Jesti 4 obroka brokule tjedno mogu učiniti čuda zdravlju jetre.

Otkrivena brokula također je spriječila oboljenje masne jetre, prema drugoj studiji.

Poboljšava imunitet

Supstance odgovorne za zelenu i ljubičastu boju brokule su vitamin C, beta-karoten i drugi vitamini i minerali, osobito selen, bakar, cink i fosfor. Ovi spojevi prisutni su uistinu veliki pojačivači imunološkog sustava koji vas mogu zaštititi od brojnih infekcija.

Pomaže u gubljenju kilograma

Brokula je niska u kalorija, i stoga može biti idealan dodatak prehrani mršavljenja. I da, brokula je dobar izvor vlakana – čuva vas puno vremena i obeshrabruje binging. Ovo može jednostavno učiniti vaš put do mršavljenja malo glađe.

Koristi za oči

Zeaxanthin, beta-karoten, vitamin A, fosfor i drugi vitamini kao što su B kompleks, C i E koji se nalaze u brokuli su vrlo dobri za zdravlje oka. Ove supstance štite oči od makularne degeneracije i katarakte, a istovremeno popravljaju oštećenja uzrokovana zračenjem.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *