Banana

Banane su iznimno zdrave jer pružaju dosta zdravstvenih pogodnosti. To je svestrano voće koje sadrži mnoge vitamine zajedno s prehrambenim vitaminima A, B, C i E zajedno s mineralima poput kalija, cinka, željeza i mangana.

Zdravstvene prednosti banana

Kalij

Kalij je bitan mineral koji održava ispravnu funkciju srca i regulira krvni tlak.
Hrana bogata kalijem poput banana zapravo nadoknađuje učinak natrija (soli) u podizanju krvi
pritisak. To, uz zdravu prehranu i način života, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Banane mogu smanjiti rizik od raka bubrega

Jedna studija u Švedskoj otkrila je da su banane jedna od najboljih plodova za jelo kako bi se smanjio rizik od karcinoma bubrežnih stanica (vrsta raka bubrega). Istraživači su otkrili da konzumiranje 3 obroka voća i povrća dnevno može smanjiti rizik od raka bubrega. Od voća, banane su imale najbolji zaštitni učinak na bubrege protiv raka.

Pomaže smanjiti LDL kolesterol

Navodi se da pektin koji je topiva vlakna u banani smanjuje razine kolesterola. U skladu s istraživačima, vlakna koja mogu biti topljiva u vodi ekvivalentna su pektinu, psylliumu, beta-glukanu i tako dalje, smanjuju Ldl kolesterol bez narušavanja HDL ldl kolesterola.

Regulator krvnog tlaka

Osobe koje konzumiraju prekomjerne količine natrija i imaju nisku razinu kalija doživjet će visoki krvni tlak. Banana je pakirana s kalijem koji vam može pomoći da povećate razinu u tijelu i time osigurate prirodni regulator krvnog tlaka. Najbolje je konzumirati jednu bananu kao doručak kako biste riješili problem s visokim krvnim tlakom.

Poboljšana probava

Većina od nas ne dobiva dovoljno dovoljno vlakana u našoj prehrani. Vlakna su potrebna da bi hrana mogla glatko putovati kroz probavni trakt. Ona također poboljšava bolju pokretljivost vaših crijeva. Banane su izvrstan izvor dijetalnih vlakana.

Nezrele banane mogu vam pomoći izgubiti težinu

Banane su vrlo zdravo voće koje također može pomoći da izgubite težinu kao dio programa za mršavljenje.

Dvije velike banane mogu vam pružiti oko 30% preporučenog dnevnog unosa vlakana. Istraživači kažu da dijetalna vlakna mogu pomoći u smanjenju osjećaja gladi i održavanju ispravne probave. Povećanje dijetalnih vlakana može pomoći da se smrša i smanji gojaznost.

Nezrele banane koje su još uvijek zelene sadrže otporan škrob koji također može pomoći da izgubite težinu. British Journal of Nutrition izvijestio je da hrana koja sadrži otporni škrob može pomoći u boljem upravljanju apetitom.

Što je s tvrdnjama da te banane tjeraju na težinu? Prema istraživačima sa Harvardske škole javnog zdravlja, povećanje redovitog unosa banane ne uzrokuje debljanje.

Pomaže u borbi protiv čireva na trbuhu

Sigurne supstance u bananama stimuliraju stanice koje čine sluznicu trbuha, što omogućuje izradu deblje zaštitne barijere sluzi prema trbuhu. Osim toga, tvar se često naziva inhibitorima proteaze u banani, što pomaže eliminiranju mikroorganizma unutar abdomena koji proizvodi ulkus na trbuhu i time štiti u suprotnosti s ozljedama trbuha i čira.

Pomaže zdravlju bubrega

Banane koje su bogata zalihom kalija, ako se često konzumiraju umjereno, potiču zdravlje bubrega. The Worldwide Journal of Most rakova navodi da Banane su bogate antioksidativnih fenolnih spojevima, ako se konzumira zajedno sa zeljem i kupusom štiti zdravlje bubrega.

Poboljšava rad živaca i poboljšava energiju uma

Banana je bogata zaliha B prehrambenih vitamina i zahvaljujući toj činjenici perks se razvija. Kalij, u banani zadržava psihološke sposobnosti oprezne i potiče proučavanje sposobnosti.

Pomaže u kontroli proljeva

Nekuvane banane su adstrigentne prirode i djelotvorne su u liječenju proljeva. Osim toga, reguliraju postojanost tekućine.

Borba protiv zatvora

Postoji velika količina dijetalnih vlakana u bananama koja vam mogu pomoći u poboljšanju probave i detoksikaciji vašeg tijela. Vlakna pronađena u banani nazivaju se pektin koji pomaže pri uklanjanju toksina iz tijela i poboljšanju probavnog trakta. Konzumiranje jedne banane dnevno pomoći će vam da se borite protiv opstipacije, a zbog probiotičkih svojstava možete poboljšati i probavni sustav.

Stanje kože

Čak i za kožu banana ima svoju uporabu. To je super za liječenje kožnih bolesti kao što su psorijaza i akne. Natopite svježe oljuštenu koru banane nježno preko zahvaćenog područja i ostavite ostatak da se apsorbira. Sadržaj masnih kiselina u banani kore pomaže u ublažavanju raznih stanja kože, kao i kod snažnog hidratizirajućeg učinka.

Banane su dobar izvor energije

Ako uživate redovito vježbanje, banane vam mogu pružiti zdravu energiju.

Jedna srednja banana sadrži 27 g ugljikohidrata, ali ima nizak glikemijski indeks koji ih klasificira kao zdrav ugljikohidrat. Istraživanja su pokazala da banane osiguravaju dobru prehrambenu vrijednost tijekom intenzivnog vježbanja. Znanstvenici su banane opisali kao “troškovno učinkovit izvor energije” za sportaše.

Uživanje u banani prije vježbanja također će pomoći u smanjenju učinaka oksidativnog stresa na tijelo i upale izazvane tjelovježbom.

Izbjeljuje zube

Da biste izbijelili zube trebate koristiti koru banane. Uzmite bijeli unutarnji dio kore i protrljajte ga uz zube. Koristite ovu metodu nekoliko tjedana i bit ćete zadivljeni rezultatima i bjelinom zuba.

Poboljšava raspoloženje i smanjuje stres

Banane su dobar izvor aminokiseline triptofana koje vaše tijelo pretvara u serotonin. Među mnogim drugim stvarima, pravilna razina serotonina pomaže poboljšati vaše raspoloženje, smanjiti stres i poboljšati opći izgled i razinu sreće. Također pomaže regulirati vaše obrasce spavanja.

Trenutna snaga

To čini tako što šećere pretvara u trenutačnu snagu i to je bez sumnje jedan od uzroka koji ga sportaši jedu u intervalima. Banane su izvrstan doručak za mlade i odrasle jer nudi potrebnu snagu tijekom cijelog dana. To je, po svemu sudeći, najpopularnija zdravstvena prednost banane.

Vitamin B6

Banane su osobito bogate vitaminom B6. Ovaj vitamin je važan za stvaranje hemoglobina za zdravu
krv. B6 je također uključen u održavanje odgovarajuće razine šećera u krvi, sintetiziranje i razbijanje aminokiselina i stvaranje antitijela za jači imunološki odgovor u vašem tijelu.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *